Algemeen

Wat is een RAR-bestand?

RAR-bestanden zijn gecomprimeerde bestanden of verpakkingen met gegevens die kunnen worden gemaakt met WinRAR. Ze bevatten elk een of meerdere bestanden en kunnen RAR- en ZIP-bestanden inpakken, openen en versleutelen.

RAR is de hoofdindeling van de WinRAR-archiveerder.

WinRAR is de Windows-versie van RAR en bevat de shellversie oftewel grafische gebruikersinterface (Engels: GUI), naast een opdrachtregelvariant.

Nadat u een RAR-bestand van het internet of via e-mail ontvangt of downloadt, dan dient u de inhoud ervan uit te pakken om iets met de inhoud te kunnen doen. Dit kan worden uitgevoerd in twee eenvoudige stappen:

 • Dubbelklik op het bestand, waarna deze wordt weergegeven in WinRAR. U kunt dan kiezen welke bestanden of mappen u wilt uitpakken.
 • Klik op het pictogram "Uitpakken naar" aan de bovenkant van het WinRAR-venster, kies de doelmap (de map waar u de uitgepakte bestanden/mappen wilt opslaan) en klik op OK.

U vindt dan de uitgepakte bestanden in de doelmap waar u ze hebt opgeslagen.

Hoe registreer ik WinRAR en hoe installeer ik het?

Voordat u WinRAR kunt registeren dient u een licentie te kopen. De handigste manier om dit te doen is om deze online te bestellen.

U kunt uw WinRAR-licentie kopen in onze online winkel en uw betaling voldoen via elke grote creditcardmaatschappij, PayPal of direct debit. Andere lokale betalingsopties zijn mogelijk beschikbaar, afhankelijk van uw locatie.

Na ontvangt van de licentiekosten ontvangt u een e-mail met daarin een bijlage met een bestand die de registratiesleutel bevat, overeenkomend met de gebruikersnaam (voor- en achternaam of bedrijfsnaam) die u hebt gekozen bij het bestellen van de licentie. Dit bestand heet doorgaans rarreg.txt.

De registratie-e-mail bevat alle benodigde instructies, die eenvoudig te volgen zijn.

Hieronder vindt u ook een korte uitleg van de registratieprocedure:

 • Download de actueelste versie van de WinRAR-proefuitgave in uw taal hier.
 • Installeer de WinRAR-proefuitgave op uw computer door eenvoudigweg te dubbelklikken op het installatie-archief.
 • Registreer de WinRAR-proefuitgave op uw computer door eenvoudigweg te dubbelklikken op het archief rarkey.rar die we u hebben toegestuurd per e-mail. U ontvangt een bericht: Registratie is succesvol voltooid: "Deze kopie van WinRAR is succesvol geregistreerd. Dank u wel!"

Om te controleren of de registratie voltooid is, voer WinRAR uit (Start -> WinRAR of Start -> zoek op "WinRAR"). Uw registratiegegevens worden weergegeven in het venster dat geopend wordt als u klikt op het menu "Help" -> "Over WinRAR". Maakt u alstublieft een reservekopie van het bestand rarkey.rar.

Zijn WinRAR-licenties eeuwigdurend of is er een abonnement?

WinRAR-licenties zijn eeuwigdurend en levenslangs geldig.

U kunt uw licentie niet registreren alvorens deze eerst te kopen. WinRAR is geen gratis product. We bieden alle gebruikers een gratis proefperiode van 40 dagen aan, waarna het gebruik van WinRAR zonder een geldige licentie in overtreding is van onze licentieovereenkomst voor eindgebruikers (EULA)

https://www.winrar.be/nl/eula

Eeuwigdurende licenties betekenen dat u uw licentie kunt installen en gebruiken voor zolang als u wilt, maar om bij te blijven dient u een ondersteunings- en onderhoudspakket aan te schaffen waarmee u recht hebt op alle upgrades en updates binnen een periode van 12 maanden.

Ik heb mijn licentiesleutel niet ontvangen. Wat moet ik nu doen?

Als uw betaling is goedgekeurd, dan zou u uw WinRAR-licentiesleutel binnen 48 uur per e-mail moeten ontvangen.
Uw e-mailaanbieder heeft mogelijk de e-mail met daarin uw licentiesleutel afgeleverd in uw map met ongewenste berichten, dus controleer daar altijd even.
Als het langer geleden is dan 48 uur, neem dan contact op met WinRAR. We zullen ervoor zorgen dat uw licentiesleutel u opnieuw toegestuurd wordt.

Mijn computer is gecrasht en nu ben ik mijn WinRAR-licentiesleutel kwijtgeraakt, wat moet ik doen?

Als u uw WinRAR-licentiesleutel kwijtraakt, dan kunnen we u deze opnieuw toesturen per e-mail.

Om uw WinRAR-licentie opnieuw te versturen hebben we de volgende gegevens nodig. Hiermee zijn we in staat om uw sleutel in onze databank terug te vinden:

 • Uw naam of bedrijfsnaam waarop de licentie is geregisteerd;
 • Het e-mailadres gebruikt bij de aankoop van uw licentie;
 • De bevestigings e-mail die u hebt ontvangen bij de aankoop van uw licentie (nuttig, maar niet strikt vereist)

Stuur een e-mail met de hierboven genoemde gegevens met uw verzoek om uw licentie opnieuw toe te sturen naar [email protected]

Heeft u een geldig onderhoudspakket (WAMP)? Stuur uw mail dan naar [email protected]

Merk op dat door de AVG-wetgeving we niet in staat zijn om sleutels opnieuw toe te sturen die langer dan 3 jaar geleden zijn aangeschaft. Contacteer ons voor een oplossing.

Hoe maak ik een RAR-archief met WinRAR?

Eerst dient u WinRAR uit te voeren. Dubbelklik of druk op Enter op het WinRAR-pictogram. U kunt deze ook starten vanuit het menu Start in Windows: onder "Programma's", daarna "WinRAR" en tenslotte het "WinRAR"-pictogram.

Als WinRAR uitgevoerd wordt, dan wordt er een lijst van bestanden en mappen weergegeven in de huidige map. U dient naar die map te gaan, welke de bestanden bevat die u wilt inpakken. Om van schijf te wisselen, gebruik Ctrl-D, de schijvenlijst onder de werkbalk of klik op het kleine schijfpictogram aan de linkeronderkant. Druk op Backspace, Ctrl-PgUp, de kleine "Omhoog"-knop onder de werkbalk of dubbelklik op de map genaamd ".." om naar de bovenliggende map te gaan. Druk op Enter, Ctrl-PgDn of dubbelklik op een andere map om die map te openen. Ctrl+ zal de beginmap van de betreffende schijf instellen als de huidige map.

Als u de map hebt opgegeven met daarin de gewenste bestanden, kies de bestanden en mappen welke u wilt gaan inpakken. Dit kunt u bereiken door middel van de Shift-pijltoetsen of de muis zoals in Windows Verkenner en andere Windows-programma's. Het is ook mogelijk om bestanden te kiezen door middel van de toetsen Spatie, Insert en de toetsen "Grijs +" en "Grijs -" op het numerieke toetsdeel.

Nadat u een of meerdere bestanden hebt geselecteerd, klik op de knop Toevoegen aan de bovenkant van het WinRAR-venster, druk op Alt-A of kies de opdracht "Bestanden toevoegen aan archief" in het menu Opdrachten. Geef de naam van het doelarchief op in het dialoogvenster dat verschijnt of bevestig de standaardnaam. U kunt in dit dialoogvenster de indeling van het nieuwe archief kiezen (RAR dan wel ZIP), het compressieniveau, de volumegrootte en andere inpakparamters. Klik, als u zover bent, op de OK-knop om het archief te maken.

Tijdens het inpakproces zal een venster weergegeven worden die de voortgang toont van de actie. Als u het inpakproces wilt afbreken, klik dan op de Annuleren-knop in het opdrachtenvenster. U kunt ook de knop "Achtergrond" gebruiken in dit venster om WinRAR te minimaliseren naar de systeembalk. Nadat het inpakken is voltooid zal het opdrachtvenster verdwijnen en zal het nieuw aangemaakte archief het momenteel gekozen bestand worden.

Het is ook mogelijk om bestanden toe te voegen aan een bestaand RAR-archief door middel van slepen-en-neerzetten. Kies het gewenste archief in het WinRAR-venster en druk op Enter (of dubbelklik) op de naam ervan. RAR zal het archief lezen en de inhoud weergeven. U kunt nu bestanden toevoegen aan het archief door deze te slepen vanuit een ander programma en deze neer te zetten in WinRAR. Dit is enkel mogelijk als het RAR-archief niet is vergrendeld.

Beginnende gebruikers kunnen ook de Wizard gebruiken om een archief te maken. Voer WinRAR uit en kies de optie Wizard in de WinRAR-werkbalkmenu en kies de optie "Een nieuw archief aanmaken". Volg verder de stapsgewijze instructies.

Ik begrijp nog steeds niet hoe je WinRAR gebruikt om bestanden uit te pakken.

Om een RAR-bestand met WinRAR in de shellstand (GUI) uit te pakken of te openen, dient u het vereiste archief eerst te openen in WinRAR. Dit kan op een van de volgende manieren:

 • dubbelklik of druk op Enter op de archiefnaam in Windows (Verkenner of bureaublad). Indien WinRAR geassocieerd werd met archieven gedurende de installatie (dit is de standaardinstallatieoptie), dan zal het archief worden geopend in WinRAR. U kunt WinRAR na installatie associëren met archieven door middel van het dialoogvenster Integratie-instellingen;
 • dubbelklik of druk op Enter op de archiefnaam in het WinRAR-venster;
 • sleep een archief naar het WinRAR-pictogram of -venster en laat deze daar los. Voordat u dit doet, zorg ervoor dat WinRAR niet op dat moment al een ander archief weergeeft, want in dat geval zal het geplaatste archief worden toegevoegd aan het momenteel weergegeven archief;
 • voer WinRAR uit en kies de optie Wizard in het WinRAR-werkbalk. Kies de optie "Archief uitpakken" en volg de stapgewijze instructies;
 • voer WinRAR uit vanaf de opdrachtregel met een enkele parameter - de archiefnaam.

Wanneer een archief is geopend in WinRAR, dan zal de inhoud ervan worden weergegeven. Kies de bestanden en mappen welke uitgepakt (geopend) moeten worden. U kunt dit doen door middel van de Shift+cursortoetsen of Shift+linkermuisknop zoals in Windows Verkenner en andere Windows-programma's. Ook is het in WinRAR mogelijk om bestanden te kiezen door middel van de spatiebalk. De toetsen "Grijs +" en "Grijs -" op het numerieke toetsdeel maken het mogelijk om groepen bestanden te selecteren door middel van bestandsfilters.

Op het moment dat u een of meerdere bestanden hebt gekozen, klik dan op de knop "Uitpakken naar" aan de bovenkant van het WinRAR-venster of druk op Alt-E. Voer de doelmap is (waar u wilt dat de bestanden naartoe opgeslagen worden) in het dialoogvenster en klik op OK. Dit dialoogvenster biedt ook enkele uitgebreide opties.

Gedurende het uitpakken wordt er een venster weergegeven waar de voortgangsstatistieken te vinden zijn. Als u het uitpakproces wilt afbreken, klik dan op de knop Annuleren in het opdrachtvenster. U kunt ook op de knop "Achtergrond" in dit venster drukken om het WinRAR-venster naar de systeembalk te minimaliseren. Indien he tuitpakken zonder fouten verloopt dan zal WinRAR terugkeren naar de shellstand (GUI). In het geval van een fout, dan zal een diagnostisch-berichtenvenster worden weergegeven.

Hoe kan ik bestanden opsplitsen in multivolume-RAR-archieven?

WinRAR kan een archief maken bestaande uit meerdere bestanden.

Deze archieven worden multivolumearchieven genoemd en de individuele bestanden in deze archieven staan bekend als volumes. Normaalgesproken worden volumes gebruikt om grote hoeveelheden gegevens te bewaren op verwisselbare schijven, of om gegevens over te zetten via e-mail.

Als u uw bestanden wilt inpakken en opsplitsen, dan kunt u de gewenste volumegrootte in het veld "Opsplitsen in volumes" opgeven in het inpakdialogvenster op het tabblad Algemeen.

Grootte van opgesplitste volumes:

Standaard wordt de grootte van opgesplitste volumes opgegeven in bytes, maar als u een kleine letter 'k' toevoegt aan het eind van de volumegrootte, dan wordt de opgegeven waarde beschouwd als kilobytes (vermenigvuldigd met 1 024).

Gebruik een hoofdletter 'K' om een waarde in duizenden bytes aan te geven (vermenigvuldigd met 1 000), 'm' betekent megabytes en 'M' staat voor miljoenen bytes.

Het is ook mogelijk om de volumegrootte te kiezen uit de lijst die is geassocieerd met dit item. Merk op dat als u inpakt naar een verwisselbare schijf, het mogelijk is om de optie "Automatisch herkennen" te kiezen uit de lijst waarna WinRAR de volumegrootte automatisch bepaalt voor elk nieuw volume.

Voor meerdere cd's kunt u bijvoorbeeld "700m" opgeven als u 700MB-grote cd's bedoelt. WinRAR zal een multivolume-archief maken (volnaam.part001.rar, volnaam.part002.rar, enz.). Alle volumes zijn 700MB groot, waarbij het laatste archief mogelijk kleiner is.

Hierna kunt u de volumes op cd of dvd branden of deze bewaren op een usb-stick.

Een aantal brandprogramma's hebben een speciale teststand waarin u de maximale capaciteit van lege cd's kunt bepalen. Gebruik deze waarde als maximumgrootte voor de volumes.

Om deze volumes uit te pakken, begin het uitpakken vanaf het eerse volume. Kies in het menu dat verschijnt het item "Alle bestanden in alle volumes verwerken vanaf de huidige".

Als volumes zijn opgeslagen op niet-verwijderbare media zoals een harde schijf, dan dient u alle volumes in dezelfde map te plaatsne voordat u begint met uitpakken.


Uitpakken van multivolume rar-archieven

Om een enkel RAR- of ZIP-archief opnieuw in te pakken in een multivolume-archieven, gebruik dan de conversiefunctie in het Extra-menu van WinRAR.

Het is onmogelijk om bestanden toe te voegen, bij te werken of te verwijderen in bestaande volumes. U kunt alleen een nieuwe volumereeks toevoegen.

Vanaf versie 3.40 slaat WinRAR het volumenummer op in RAR-bestanden. U kunt dit getal zijn bovenaan het dialoogvenster "Informatie weergeven" als u de opdracht "Informatie weergeven" toepast op het volume. Dit getal kan nuttig zijn als de oorspronkelijke volumenamen zijn kwijtgeraakt en u de huidige namen met de hand dient te herstellen

Wat is de Wizard-interface van WinRAR?

De WinRAR-wizard is ontworpen voor beginnende gebruikers om ze basishandelingen zoals inpakken en uitpakken te laten uitvoeren door middel van eenvoudige stapsgewijze instructies:

Klik op het Wizard-pictogram in de WinRAR-werkbalk om het Wizard-dialoogvenster weer te geven.

Normaliter is deze knop zichtbaar zowel binnen als buiten archieven, maar u kunt deze desgewenst uitschakelen (zoals geldt voor alle werkbalkknoppen) via de optie "Knoppen kiezen..." In het dialoogvenster Algemene instellingen. Een andere optie in het doaloogvenster "Algemene instellingen", genaamd "Wizard inschakelen bij opstarten", maakt het mogelijk om een archief te maken en bestanden toe te voegen aan een bestaand archief.

Uitgebreidere instructies over het gebruik van WinRAR kunnen in het menu Help worden gevonden.

Ik hoorde veel over 'compacte'-archieven. Wat zijn dit en hoe gebruik ik ze?

Lees compacte archieven in het WinRAR helpbestand.

RAR omvat enkele soorten compressiemethodes. Wat zijn hun voor- en nadelen en welke raad je aan voor dagelijks gebruik?

Ik probeerde deze vraag te beantwoorden in dit onderwerp Optimale archiefinstellingen van RAR-help.

Ik slaagde er niet in om een compact volume-archief uit te pakken omdat een schijf beschadigd was. Help!

Eerst en vooral zou je het RAR herstelbestand moeten gebruiken als je bestanden opslaat op een onbetrouwbaar medium. In het algemeen is het niet aangeraden om in dit geval compact archieven te maken, gebruik de gewone methode.

Als je een beschadigd archief hebt, probeer het dan te herstellen. Het is nuttig als er een herstelbestand werd aangemaakt bij het inpakken. Je kunt de aanwezigheid van een herstelbestand controleren met de opdracht "Informatie weergeven". Wijzig de naam van recover.rar of restore.rar naar de oorspronkelijke naam en probeer het opnieuw uit te pakken.

Wat is de maximale bestandsgrootte en archiefgrootte voor RAR?

De interne indeling van RAR- en ZIP-archieven die zijn gemaakt met WinRAR, maakt het mogelijk om een praktisch oneindig aantal bestanden op te slaan van praktisch elke grootte. De werkelijke limiet hangt af van de beschikbare geheugen op het bestandssysteem. Een aantal oudere bestandssystemen ondersteunt niet bestanden groter dan 4 GB.

Om archieven te maken die groter zijn dan 4 GB heeft u NTFS nodig.

WinRAR is in staat om met bestanden om te gaan van praktisch onbeperkte grootte (tot 8 589 934 591 GB).

Door de band genomen is de RAR-archiefindeling optimaal voor zware taken die een enorm aantal bestanden behelzen en gigabytes aan schijfruimte innemen.

Hoe kan een gebruiker van mijn site (e-mailsysteem, FTP-server enz.) bestanden uitpakken met WinRAR terwijl de evaluatieperiode nog loopt?

Het RAR-distributie-archief bevat een gratis UnRAR tool, UnRAR.EXE, dat kan gebruikt worden door iedereen die een RAR-archief wil uitpakken. Als een bonus is ook de broncode van de draagbare UnRAR beschikbaar op http://www.rarlab.com. Merk op dat de RAR-broncode niet mag worden gebruikt zonder uitdrukkelijke toestemming en dat deze ook niet mag gewijzigd worden.

Kan WinRAR worden geïnstalleerd op een server?

Ja, WinRAR kan worden geïnstalleerd in een server- of netwerkomgeving.
Een individuele licentie moet worden aangeschaft voor elke afzonderlijke client of werkstation waarop WinRAR wordt geïnstalleerd, gebruikt of geraadpleegd. Een afzonderlijk gelicenseerd exemplaar is vereist onafhankelijk van het gegeven of de client of werkstations WinRAR tegelijkertijd of op verschillende tijdstippen gebruiken.

Bijvoorbeeld, indien u 10 verschillende clients of werkstations in uw netwerk wenst met daarbij toegang tot RAR, dan dient u een 10-gebruikerlicentie aan te schaffen.

Alle licentiegegevens zijn te raadplegen in onze licentieovereenkomst voor eindgebruiokers (EULA): https://www.winrar.be/nl/eula

Ik krijg de foutmelding "CRC mislukt in bestandsnaam. Het bestand is ongeldig!"

De bestandsgegevens zijn ongeldig. Het archief is mogelijk beschadigd geraakt na het intpakken. In dit geval is het soms mogelijk om het archief te herstellen als er een herstelrecord is toegevoegd.

Het is ook mogelijk dat deze beschadigd is tijdens het aanmaken als gevolg van apparatuurfouten (normaliter veroorzaakt door een overgeklokte processor of onbetrouwbaar geheugen).

In het laatste geval zal een herstelrecord niet helpen. De enige manier om erachter te komen of herstel zal helpen, is om de herstelopdracht toe te passen op het archief en de resultaten te testen.

Controleer of u de nieuwste versie van WinRAR gebruikt. Zo niet, download dan de nieuwste WinRAR-/RAR-versie. We zijn continu bezig met het verbeteren van de WinRAR-functionaliteit met elke update: https://www.winrar.be/nl/download

Ik krijg de foutmelding "CRC van ingepakte gegevens mislukt in volumenaam. Het volume in ongeldig!"

Deze melding wordt mogelijk weergegeven samen met de melding "CRC mislukt in bestandsnaam. Het bestand is ongeldig!", en kan u mogelijk helpen bij het nauwkeurig vastellen welk volume ongeldig is. Dit is in het specifiek handig als een groot bestand is opgesplitst in meerdere volumes, waarvan maar een volume is beschadigd na het maken van het archief.

Afhankelijk van de gegevens van het ongeldige archief kan RAR deze melding weergeven of overslaan.

De melding "CRC mislukt in bestandsnaam. Het bestand is ongeldig!" wordt altijd weergegeven als de bestandsgegevens zijn beschadigd.

Controleer of u de nieuwste versie hebt geïnstalleerd. Zo niet, download dan de nieuwste versie van WinRAR/RAR. We zijn voortdurend bezig om alle gebruikersfuncties te verbeteren met elke update en lossen beveiligingskwetsbaarheden die mogelijk ontstaan zijn: https://www.winrar.be/nl/download

Wat is het verschil tussen de opdrachtregel- en shellstand in WinRAR en RAR?

Naast de WinRAR-shellstand (ook wel "GUI" genoemd), bestaat er het bestand rar.exe.

Het is ook een RAR-versie voor Windows, maar het ondersteunt alleen de tekstuele interface voor de opdrachtregel.

De RAR-opdrachtregelversie is handig als u RAR dient aan te roepen vanuit BAT- en/of CMD-bestanden of vanuit de opdrachtprompt.

RAR is alleen beschikbaar in de opdrachtregelstand voor macOS.

De RAR-opdrachtregel ondersteunt een grotere hoeveelheid functies vergeleken met WinRAR, maar het ondersteunt geen ZIP en andere indelingen.

Ondanks dat er overlappende delen van de WinRAR-opdrachtregelsyntax ook beschikbaar zijn in de WinRAR-shellstand (GUI), worden de beschrijvingen van de schakelopties en opdrachten die alleen worden ondersteunt door de opdrachtregelversie hier niet opgenomen.

Lees het bestand rar.txt voor een uitgebreide beschrijving van alle functies van de RAR-opdrachtregel: https://www.winrar.be/nl/handleiding-rar-consoleversie

Ik vergat mijn wachtwoord. Help!

RAR-versleuteling bevat geen achterdeurtjes, dus de enig mogelijke manier om een kwijtgeraakt wachtwoord te herstellen is om alle mogelijke tekencombinaties te testen (zgn. "Brute force"). Er zijn vele wachtwoordkraak-hulpprogramma's op het internet te vinden, maar geen van deze worden ondersteund door WinRAR en worden dus gebruikt op eigen risico.

Onthoud dat als u uw wachtwoord vergeet, u niet in staat bent toegang te verkrijgen tot de versleutelde bestanden; zelf niet de maker van WinRAR is in staat om versleutelde bestanden uit te pakken als ze met een wachtwoord zijn beveiligd.

Het gebruik van zware versleuteling in WinRAR kan soms tot negatieve resultaten leiden.

Waarom worden de bestanden, in de tijdelijke map van Windows, niet door WinRAR gewist?

Dit gebeurt alleen, als je gebruik maakt van de "drag and drop"-methode, bij het uitpakken of openen van bestanden met een externe viewer. In dit geval kunnen bestanden, bij het afsluiten van WinRAR, nog in gebruik zijn. Bovendien bestaat er geen betrouwbare methode om na te gaan of het externe programma deze uitgepakte bestanden nog nodig heeft. WinRAR wist deze bestanden niet onmiddellijk. Alle tijdelijke bestanden ouder dan één uur worden, bij het opnieuw opstarten van WinRAR, automatisch gewist. Indien je de tijdelijke map niet wilt betrekken bij het uitpakken van bestanden, maak dan gebruik van de opdracht "Uitpakken in" in de WinRAR omgeving of het archief omgevingsmenu i.p.v. drag and drop-methode.

Waarom gebruikt WinRAR geen 4 096 K woordenboek voor mijn archief?

Zelfs als u een grootte van 4 096 KB hebt ingesteld bij compressie instellingen, kan WinRAR deze waarde automatisch verlagen als bij het maken van een nieuw archief de woordenboek grootte ten minste twee keer zo groot is als de archiefgrootte. Het tast de compressie niet aan en verlaagt de geheugenvereisten.

Hoe voer ik een upgrade uit van WinRAR?

Bij het upgraden van uw WinRAR-software naar de nieuwste versie is er geen noodzaak om het programma eerst te verwijderen.
Volg slechts de volgende stappen:

 • Maak een reservekopie van uw licentiesleutel (rarreg.key);
 • Download de nieuwste versie en bewaar deze op uw harde schijf: https://www.winrar.be/nl/download 
 • Verzeker u ervan dat WinRAR en RAR niet uitgevoerd worden op uw machine;
 • Dubbelkik op de zojuist gedownloade nieuwste versie en installeer WinRAR of RAR over uw bestaande installatie (al uw instellingen en configuraties blijven behouden);
 • WinRAR controleert elke keer bij het opstarten van het programma automatisch uw machine op de aanwezigheid van een licentiesleutel. Uw licentiesleutel zal tijdens het opstarten herkend worden.
Waarom een SHA-hash controleren?

SHA (Secure Hash Algorithm) is een cryptografische hashfunctie die is ontworpen door de Amerikaanse Security Agency.
Het doel van dergelijk algoritme is het berekenen van een reeks tekens, die voor een bepaald bestand uniek is. M.a.w. er komt geen tweede bestand voor die dezelfde hash heeft.
Elke verandering in het oorspronkelijk bestand, zal een andere hash of tekenreeks als resultaat hebben.
Hier kunt u er meer over lezen: https://nl.wikipedia.org/wiki/SHA-familie

Concreet: de SHA-256 hash voor Nederlandstalige WinRAR 64-bit versie 5.50 is "8CBAB07716AB000C0D3F4B01126ECE3028E6890940791C7D6E11C975053ABEE3"

Als bij controle van de Nederlandstalige WinRAR 5.50 64-bit blijkt dat deze SHA-256 hash niet overeenstemt met bovenstaande tekenreeks, dan is er aan WinRAR een ongeoorloofde wijziging aangebracht en mag u die bepaalde versie niet installeren.

Hoe u een hash kan controleren, kunt u nalezen in volgende FAQ-vraag: "Hoe een hash controleren?"

 

Hoe een hash controleren?

Om een hash te controleren, kan men best gebruik maken van een losstaande toepassing.
​Hier kunt u een gratis toepassing downloaden en installeren: https://raylin.wordpress.com/downloads/md5-sha-1-checksum-utility/
Na downloaden en installeren, is het mogelijk om een hash te berekenen of om er een te controleren op juistheid.

Als voorbeeld gaan we de SHA-256 voor de Nederlandstalige WinRAR 6.00 64-bit controleren.
De SHA-256 hash is "F97B3D056E35A018E114C7DE2A937FD077370B8FF2E17425851BF9985F455AC4"
Stappenplan:

1. kopieer de SHA-256 tekenreeks voor Nederlandstalige WinRAR 6.00 64-bit
2. download WinRAR 6.00 64-bit van http://www.winrar.be/nl/download
3. lokaliseer de toepassing in de map waar u WinRAR 6.00 64-bit hebt opgeslagen. Meestal is dit de downloadmap
4. selecteer het bestand "winrar-x64-600nl.exe"
5. klik "rechter muisknop" en kies uit de contextmenu "MD5 & SHA Checksum Utility"

6. plak de gekopieerde tekenreeks in het venster "Verify Hash with Generated Hash...."
7. klik op de knop "Verify"
8. als de boodschap "SHA-256 Hash matched", op het scherm komt, dan heeft u de een originele Nederlandstalige WinRAR versie 6.00.

WinRAR-versleutelingstechnologie

Welke versleutelingstechnologie gebruikt WinRAR?

WinRAR gebruikt 128/256-bits AES-versleutelingstechnologie

Vincent Rigmen en Joan Daemon hebben het versleutelingsalgoritme genaamd Advanced Encryption Standard (AES) ontwikkeld, welke ook wel bekend staat onder de naam Rijndael-codering. In 2001 heeft het U.S. National Institute of Standards and Technology (NIST) AES opgenomen als de industrienorm voor veilige gegevensversleuteling. Deze methode wordt wereldwijd gebruikt in zowel apparatuur als programmatuur.

De AES-versleuteling biedt een hogere mate van beveiliging van methodes zoals DES (Data Encryption Standard), welke gebruikt werd als het standaard-versleutelingsalgoritme voor vele jaren en was veelgebruikt door zowel overheidsinstellingen als banken.

Echter, eerdere algoritmen waren niet veilig genoeg omdat ze niet op een efficiënte manier voorkomen dat hackers de code kunnen ontcijferen door middel van het vervangen van een byte en vervolgens te kijken naar wijzigingen die zijn gemaakt aan het bericht. Deze ‘brute force’-aanvallen zijn relatief succesvol bij het kraken van oudere versleutelingsalgoritmen.

Moderne AES-versleuteling gebruikt 128- of 256-bits sleutels. Hoe hoger het aantal bits in de sleutel, des te meer mogelijke sleutelcombinaties mogelijk zijn en daarmee des te moeilijker de code te kraken is.

AES-128-bits: 40 282 366 920 938 463 463 374 607 431 768 211 456 mogelijke sleutelcombinaties

AES-256-bits: 115 792 089 237 316 195 423 570 985 008 687 907 853 269 984 665 640 564 039 457 584 007 913 129 639 936 mogelijke sleutelcombinaties

WinRAR heeft zijn versleutelingsstandaard gewijzigd van AES128 naar AES256 binnen zijn “RAR 5.0”-indeling. We bevelen sterk de RAR 5.0-indeling aan om gebruik te maken van de sterkere AES-versleuteling.

Echter, de AES-128-bits versleuteling is al zeer sterk en wordt gebruikt door overheids- en militaire instellingen evenzeer om beveiligde vertrouwelijke informatie te versleutelen.

De AES - 128 Bit is echter ook sterk en wordt zowel door regeringen als door militaire installaties gebruikt om geheime geheime informatie te versleutelen.

Naast overheidsinstellingen en organisaties wordt WinRAR gebruikt door de Wereldbank, de Verenigde Naties en vele andere non-profitorganisaties.

Het WinRAR-versleutelingsalgoritme is verbeterd met RAR 5.0

 • De op een wachtwoord gebaseerde sleutelafleidingsfunctie is nu gebaseerd op PBKDF2 gebruikmakend van HMAC-SHA256, waarmee het de kern vormt van het beveiligingsmechanisme van WinRAR.
 • Een speciale wachtwoord-verificatiewaarde maakt het mogelijk om de meeste verkeerde wachtwoorden te herkennen zonder de noodzaak om het gehele bestand uit te pakken.
 • Indien de archiefkoppen niet versleuteld zijn (in het geval de optie “Bestandsnamen versleutelen” niet is ingeschakeld), dan worden bestandscontrolegetallen voor versleutelde RAR 5.0-archieven gewijzigd gebruikmakend van een speciaal wachtwoordafhankelijk algoritme om te voorkomen dat derden bestandsinhoud raden op basis van controlegetallen.
Hoe controleert WinRAR een wachtwoord?

Tot aan versie RAR 4.x controleerde WinRAR het wachtwoord niet.
Het gaf elk ingevoerd wachtwoord door aan de hashfunctie om een 128-/256-bits AES-versleutelingssleutel in te stellen, die vervolgens werd gebruikt om de bestandsgegevens te ontsleutelen.

De nieuwe RAR 5.x-indeling herkent verkeerde wachtwoorden zelfs voor het begin van het uitpakken!

RAR 5.x slaat een speciale wachtwoordhash op die wordt gegenereerd door een éénwegs-hashfunctie. Vervolgens maakt kennis van deze hash het niet mogelijk om ook het wachtwoord van de versleutelingssleutel te weten. Wanneer het wachtwoord is ingevoerd, dan vergelijkt RAR z’n hash met die van de opgeslagen hash. In het geval ze niet overeenkomen, dan wordt het “verkeerde” wachtwoord onmiddellijk geweigerd. Deze éénwegs-hashfunctie wordt met opzet gebruikt en is gebaseerd op de PBKDF2-functie, waarmee het ‘brute force’-aanvallen vertraagt.

Wat gebeurt er als een wachtwoord verkeerd is?

Als een verkeerd wachtwoord is ingevoerd, dan zal WinRAR u hiervan op de hoogte stellen.

Wat is de optie “Bestandsnamen versleutelen”?

Als u de optie “Bestandsnamen versleutelen” instelt, dan versleutelt WinRAR niet alleen de bestandsgegevens, maar ook alle andere gevoelige archiefgedeelten zoals bestandsnamen, -groottes, -kenmerken, -commentaar en andere blokken.
Het biedt een hoger beveiligingsniveau. Als u wilt voorkomen dat derden conclusies trekken op basis van u of de inhoud gebaseerd op de metabestanden, dan kunt u het beste deze functie gebruiken.

Met deze optie is het zonder een wachtwoord niet eens mogelijk een lijst van bestanden aanwezig in het archief op te vragen.

Wat is het belang van de lengte van een wachtwoord?

De lengte van elk wachtwoord is beslissend. Daarnaast, let u op om geen woorden te gebruiken uit wachtwoorden, woordcombinaties of geboortedata. Ook al zijn het lange wachtwoorden, het maakt ze veel eenvoudiger te raden en zijn daardoor niet veilig.

De tijdsduur van een wachtwoord-uitputtende zoekaanval in WinRAR

Soorten tekens

Wachtwoordlengte

Tijdsduur van WinRAR-aanval

(0-9)

6

3,9 s

(0-9, a-z)

6

5,8 uur

(0-9, a-z, A-Z)

6

152 dagen

(0-9, a-z, A-Z)

7

26,6 jaar

(0-9, a-z, A-Z)

8

1 610,1 jaar

Meer informatie over wachtwoord-uitputtende zoekaanvallen en de beveiliging van sleutelafleidingsfuncties door Jie Chen, Jun Zhou, Kun Pan, Shuqiang Lin, Cuicui Zhao, Xiaochao Li kan worden gevonden in de „Journal of Computers, Vol. 8, No. 9, September 2013 – The Security of Key Derivation Functions in WinRAR.”

WinRAR beveelt een wachtwoord van minstens acht tekens aan voor reguliere gegevens en voor zeer gevoelige gegevens minstens 12 tekens. Merk op dat de maximumlengte voor een wachtwoord 127 tekens is. Langere wachtwoorden worden afgekapt op deze maximumlengte.

Wat is een goed wachtwoord?

Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Het bestaat uit minstens acht tekens.
Een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens is lastiger te raden, aangezien er 30 000 keer zoveel mogelijke combinaties zijn in vergelijking met een 8-teken wachtwoord dat enkel kleine letters kent.

Aangezien het lastig is om willekeurige alfanumerieke wachtwoord te onthouden, is de volgende methode een manier om onthoudbare wachtwoorden te maken: kort een zin af en vorm deze om naar een wachtwoord. Hier volgen een aantal voorbeelden van Bruce Schneier, beveiligingsexpert en CTO bij Resilient,
https://www.schneier.com/blog/archives/2013/06/a_really_good_a.html

Op deze pagina meer informatie over: Brute Force Search Space Analysis

Deze wachtwoorden waren veilig totdat we deze aan u gaven ter voorbeeld:

 • Ti12w,gmbmvhd = Toen ik twaalf was, gooide m’n broer me van het dak.
 • Poeh…datiels: ebay.ccoomm = Poeh… dat is een lelijke sweater.
 • bWGTE,TPw5:bwgte,tpwweresecure = Before we gave the examples these passwords were secure.

Dus wat u doet: combineer een zin (die u kunt onthouden) op basis van een persoonlijke herinnering en vorm deze om naar een wachtwoord dat minstens acht tekens lang is.

Klopt het dat cryptografische sleutels kunnen worden gevonden in het virtuele geheugen?

Dit is een vaakvoorkomend probleem met de meeste programmatuur, maar sinds WinRAR 4.20 hebben we speciale maatregelen genomen om de tijdelijke opslag van wachtwoord in platte tekst in het virtuele geheugen te minimaliseren. In tegenstelling tot platte-tekstwachtwoorden zijn versleutelingssleutels inderdaad aanwezig in het virtuele geheugen tijdens het uitpakken, maar worden opgeschoond als het uitpakken gereed is. Om dit te doen gebruiken we een speciale Windows API-functie om platte-tekstwachtwoorden en AES-sleutels in het geheugen te versleutelen, namelijk CryptProtectMemory van Microsoft.
https://msdn.microsoft.com/de-de/library/windows/desktop/aa380262(v=vs.85).aspx

Hackers hebben volledige toegang nodig tot de computer van een gebruiker om een kopie te maken van het procesgeheugen van WinRAR om daarna de sleutels uit deze kopie te halen.
Als iemand op elk gewenst moment in staat is om geheugenkopieën van de computer van een gebruiker te maken, dan heeft de gebruiker al een groot beveiligingslek.

Let op dat bovenstaande functie en scenario hierboven geschetst, alleen geldt voor Microsoft-platforms.

Laat WinRAR resten achter in tijdelijke mappen die wijzigingen aan een archief laten zien en de bestanden die de gebruiker heeft bekeken met WinRAR?

Ja, wanneer een gebruiker ingepakte bestanden in andere programma’s bekijkt, dan pakt WinRAR deze uit naar een tijdelijke map om ze daarna door te geven aan andere programma’s. Dit is vereist als u gegevens wilt doorgeven aan een ander programma.

WinRAR verwijdert zulke tijdelijke bestanden als deze een volgende keer wordt opgestart, mits ze minimaal een uur oud is. WinRAR kan ze niet onmiddellijk verwijderen, omdat ze mogelijk nog steeds nodig zijn voor het andere programma.
Als u niet wilt dat WinRAR bestanden uitpakt naar een tijdelijke map, dan dient u ingepakte bestanden niet te openen in andere programma’s bij het bladeren door een archief. U kunt handmatig bestanden uitpakken naar een map, ze vervolgens verwerken zoals u wenst en daarna die map handmatig verwijderen.

Kan een aanvaller een gerichte gok doen over de inhoud van een versleuteld ingepakt bestand op basis van de compressie van verschillende bestandstypen, omdat deze uitgesproken verschillende compressieverhoudingen opleveren? Helpt deze kennis om bestandstypen te identificeren, zelfs als een gebruik de bestandsnaam wijzigt naar iets niet verwant?

In andere woorden, kunnen we de bestandsindeling raden op basis van de compressieverhouding?
Bijvoorbeeld, is er een slechtere compressieverhouding voor JPG-bestanden en betere voor TXT-bestanden?
Als compressieverhoudingen zichtbaar zijn, dan kunt u ook de bestandsindeling en bestandsnamen zien. Als u gevoelige gegevens hebt en niets zichtbaar wilt hebben, dan kunt u gebruik maken van de optie “Bestandsnamen versleutelen” en zowel de bestandsnamen als de compressieverhouding verbergen.
In tegenstelling tot vele andere archiefindelingen maakt RAR het mogelijk om niet enkel de bestandsgegevens te versleutelen, maar indien gewenst ook de bestandskoppen en daarmee alle metagegevens.

Hoe werkt de herstelrecordfunctie?

Hestelrecordfunctie

Naast de versleutelingfunctie is een van WinRAR’s sterke kanten gegevensherstel van gedeeltelijk beschadigde archieven. In het bijzonder bij de nieuwe RAR5-indeling is het herstelrecord gebaseerd op Reed-Solomoncodes. Dit vergroot de kans op gegevensherstel substantieel.

Stelt u zich een herstelvolume voor dat een som van volumes bevat. Als u een lijst van getallen hebt, waarbij er een ontbreekt, en u weet het totaalgetal (de som), dan kunt u het ontbrekende getal bepalen.

Stelt u zich de getallen 25, 14, 77 en 41 voor. U weet dat er een getal ontbreekt. Het totaalgetal is 181. 25 + 14 + 77 +41 = 157. Het enige getal dat 181 oplevert is 24.

Indien u het getal 24 had maar 77 zou ontbreken, dan zou u deze als volgt berekenen: 24 + 25 + 14 + 41 = 104. Het getal dat 181 oplevert is 77.

Op deze manier maakt het herstelgetal mogelijk om een ontbrekend getal te vinden.

Als u gegevens comprimeert naar .rar-bestanden, bijvoorbeeld muziekbestanden, dan kunt u kiezen voor de optie om een “Herstelrecord” toe te voegen. U kunt kiezen voor een percentage tussen 1 en 10.
Dit getal stelt het percentage voor van de herstelrecordgrootte ten opzichte van het archief. In het geval van een archief in RAR 5.0-indeling kan het herstelrecord net zo groot zijn als het archief zelf is. Als u meerdere gegevensschaden hebt, dan kan dit minder zijn. Het gebruik van een herstelrecord verhoogt de grootte van uw .rar-bestanden minimaal, maar helpt bij het herstellen van gegevens in het geval uw bestanden beschadigd zijn door bijvoorbeeld virussen, kapotte schijven, enz. WinRAR kan u helpen bij het herstellen van beschadigde bestanden. Grotere herstelrecords maken het mogelijk een groter beschadigd gebied te herstellen, maar het verhoogt ook de archiefgrootte en maakt verwerking ervan trager. Gebruikelijk is een percentage van 3 tot 10 procent van de archiefgrootte een acceptabele grootte om een redelijk goede verhouding te krijgen.

Hoeveel moet de waarde van het herstelrecord zijn?

Een waarde van 3 tot 10% zou genoeg moeten zijn.
Hoe hoger de waarde, des te hoger de kans op succesvol herstel van beschadigde of ontbrekende delen van een archief. Echter, hoe hoger de waarde, des te groter het archief wordt en het langer duurt om het archief te maken en er uit te lezen.
WinRAR stelt de herstelrecordgrootte standaard in op 3%.

Wanneer is de herstelrecordfunctie nuttig?

Deze is in het bijzonder nuttig voor reservekopieën voor de lange termijn.

Optische media zoals een cd of dvd, flashgeheugen zoals USB-flash….. en magnetische opslag zoals een harde schijf kunnen beschadigde blokken ontwikkelen tijdens de opslag op lange termijn. CD’s en flashdrivers zijn zelfs nog gevoeliger hiervoor ten opzichte van harde schijven.

Daarom biedt het toevoegen van een herstelrecord van 5 tot 10% aan reservekopieën bedoeld voor opslag op lange termijn, aanvullende bescherming tegen dergelijke fouten.
Echter, het garandeert niet succesvol herstel, omdat elke bescherming z’n beschadigingslimiet kent. Toch worden de kansen op zulk herstel substantieel verhoogt, dus als u ruimte over heeft op een bepaald opslagmedium, dan kunt u het beste die ruimte gebruiken voor een groter herstelrecord.

Eerst even testen?

Download snel uw 40 dagen gratis probeerversie van RAR of WinRAR!

Download de testversie Disclaimer