Show/Hide Toolbars

WinRAR 7.00nl

Navigatie: Archieftypes en parameters

Volumes (archieven opsplitsen)

Bladeren Vorige Top Volgende Meer

Volumes zijn delen van opgesplitste archieven. Volumes worden alleen ondersteund door de RAR-indeling, dus u kunt geen ZIP-volumes maken. Algemeen worden volumes gebruikt om grote archieven op externe schijven of andere draagbare media op te slaan.

WinRAR kan zowel RAR- als ZIP-volumes aanmaken. Een andere naam, die veelgebruikt wordt voor ZIP-volumes, zijn opgesplitste ZIP-bestanden (Engels: ZIP split files).

RAR-volumes hebben namen zoals 'volumenaam.partNNN.rar', waarbij NNN staat voor het volumenummer.

Volumes gemaakt door oudere WinRAR-versies gebruiken mogelijk een andere benaming, waarbij het eerste volumebestand in een reeks van meerdere volumes de extensie .rar had, gevolg door volumes met extensies beginnend bij .r00 tot .r99. Hoewel WinRAR zulke volumes kan uitpakken, het gebruikt deze benaming niet voor nieuwe archieven.

RAR-volumes kunnen ook compact en zelfuitpakkend zijn. Een zelfuitpakkend volume heeft een (niet rar) bestandsextensie, bvb. .exe voor Windows-SFX-volumes.

Om RAR-volumes uit te pakken, moet u starten bij het eerste volume. Als de volumes opgeslagen zijn op een niet-draagbaar medium, zoals een harde schijf, moet u alle volumes in dezelfde map onderbrengen alvorens uit te pakken.

ZIP-volumes hebben namen als 'volnaam.zip', 'volnaam.z01', 'volnaam.z02'. Gebruik een volume met de bestandsextensie ".zip" in alle archiefverwerkingstaken zoals het beginnen met uitpakken of het openen van een archief.

In tegenstelling tot RAR-volumes kunnen ZIP-volumes niet zelf-uitpakkend zijn. WinRAR heeft toegang nodig tot alle ZIP-volumes op hetzelfde moment bij een multivolume-bestandsreeks, wanneer u deze aanmaakt of uitpakt. Hiermee is het onmogelijk om ZIP-volumes te maken of uit te pakken op verwisselbare schijven die een volume per schijf bevatten. U zult ze allemaal in dezelfde map moeten maken waarna u ze handmatig naar verwisselbare schijven kunt kopiƫren indien gewenst. Gelijkwaardig hieraan dient u alle ZIP-volumes te verzamelen naar dezelfde map voordat u ze kunt uitpakken.

ZIP-archieven bevatten de de centrale directorystructuur waarin de namen van de ingepakte bestanden bewaard worden. WinRAR ondersteunt slechts ZIP-volume waarbij de volledige centrale directorystructuur in het laatste volume past. Niet ondersteund worden ZIP-volumes met een centrale directorystructuur of records nadat ze zijn opgesplitst in verschillende volumes.

Het is onmogelijk om aan al bestaande volumes bestanden toe te voegen, bij te werken of te verwijderen. U kunt alleen een nieuwe volumereeks maken.

Vanaf versie 3.40 slaat WinRAR het volumenummer binnenin het volume op. U kunt dit nummer zien bovenaan het dialoogvenster "Informatie weergeven" indien u de opdracht Informatie weergeven uitvoert op de volume. Dit nummer kan handig zijn indien de oorspronkelijke volumenamen verloren zijn gaan en u de goede namen handmatig moet herstellen.

Gemaakt met Help & Manual 7 en opgemaakt met Premium Pack Versie 3 © door EC Software