Show/Hide Toolbars

WinRAR 6.02nl

Navigatie: Archieftypes en parameters

Volumes (archieven opsplitsen)

Bladeren Vorige Top Volgende Meer

Volumes zijn delen van opgesplitste archieven. Volumes worden alleen ondersteund door de RAR-indeling, dus u kunt geen ZIP-volumes maken. Algemeen worden volumes gebruikt om grote archieven op externe schijven of andere draagbare media op te slaan.

WinRAR kan zowel RAR- als ZIP-volumes aanmaken. Een andere naam, die veelgebruikt wordt voor ZIP-volumes, zijn opgesplitse ZIP-bestanden (Engels: ZIP split files).

Standaard hebben RAR-volumes namen als 'volnaam.partNNN.rar', waarbij NNN het volumenummer is. Voor de RAR 4.x-archiefindeling met de schakeloptie -vn is het mogelijk om te wisselen naar een andere, een op een extensie gebaseerd benamingsschema, waarbij het eerste volumebestand in een multivolumereeks de extensie .rar heeft en de opvolgende volumes zijn genummerd van .r00 tot .r99. RAR 5.0-archieven ondersteunen niet de optie -vn en op extensie gebaseerde namen.

RAR-volumes kunnen ook compact en zelfuitpakkend zijn. Een zelfuitpakkend volume heeft een (niet rar) bestandsextensie, bvb. .exe voor Windows-SFX-volumes.

Om RAR-volumes uit te pakken, moet u starten bij het eerste volume. Als de volumes opgeslagen zijn op een niet-draagbaar medium, zoals een harde schijf, moet u alle volumes in dezelfde map onderbrengen alvorens uit te pakken.

ZIP-volumes hebben namen als 'volnaam.zip', 'volnaam.z01', 'volnaam.z02'. Gebruik een volume met de bestandsextensie ".zip" in alle archiefverwerkingstaken zoals het beginnen met uitpakken of het openen van een archief.

In tegenstelling tot RAR-volumes kunnen ZIP-volumes niet zelf-uitpakkend zijn. WinRAR heeft toegang nodig tot alle ZIP-volumes op hetzelfde moment bij een multivolume-bestandsreeks, wanneer u deze aanmaakt of uitpakt. Hiermee is het onmogelijk om ZIP-volumes te maken of uit te pakken op verwisselbare schijven die een volume per schijf bevatten. U zult ze allemaal in dezelfde map moeten maken waarna u ze handmatig naar verwisselbare schijven kunt kopiƫren indien gewenst. Gelijkwaardig hieraan dient u alle ZIP-volumes te verzamelen naar dezelfde map voordat u ze kunt uitpakken.

Het is onmogelijk om van een bestaand volume bestanden te verwijderen of bij te werken, ook kunnen aan een bestaand volume geen bestanden worden toegevoegd. U kunt enkel een nieuwe volumereeks maken.

Vanaf versie 3.40 slaat WinRAR het volumenummer binnenin het volume op. U kunt dit nummer zien bovenaan het dialoogvenster "Informatie weergeven" indien u de opdracht Informatie weergeven uitvoert op de volume. Dit nummer kan handig zijn indien de oorspronkelijke volumenamen verloren zijn gaan en u de goede namen handmatig moet herstellen.

Gemaakt met Help & Manual 7 en opgemaakt met Premium Pack Versie 3 © door EC Software