Winrar

1. Wat is een reservekopie-archief en waarom heb ik het nodig?

Een reservekopie-archief is een bestand dat kopieën bevat van uw documenten en instellingen in gecomprimeerde vorm. Er zijn talrijke factoren in het spel die gegevensverlies tot gevolg kunnen hebben. Hieronder wordt o.a. uitval van uw harde schijf, fouten in het besturingssysteem, virusbesmetting en fouten door gebruikers en ga zo maar door. Denk er eens over na: maanden van hard werk in een enkele tel vernietigd door een systeemcrash. Uw projecten, documenten, privé-gegevens, e-mails en zelfs familiefoto's zullen voor eeuwig van de aardbodem verdwijnen. Om deze problemen te voorkomen gebruiken gevorderde gebruikers hoogstaande software om reservekopieën te maken van hun bestanden. Zelfs als uw harde schijf de geest mocht geven, dan zullen kopieën van uw documenten blijven bestaan.

2. Waar moet ik deze reservekopie-archieven laten?

Des te verder de reservekopieën van uw originele bestanden liggen, des te beter. Het minst wenselijk is om de reservekopie-archieven op dezelfde schijf op te slaan als waar de originele bestanden zijn opgeslagen. Goedkope reservekopiesystemen ondersteunen alleen reservekopieën naar harde schijven terwijl professionelere en duurdere systemen vrijwel alle media ondersteunen: harde schijven, diskette- en ZIP-stations, tapes, flashcard-lezers, verwisselbare USB-stations, CD-R/RW-schijven, DVD-schijven, netwerkmappen, FTP- en SMTP-servers. Hoe meer mogelijkheden uw heeft, hoe beter.

3. Hoe pak ik bestanden uit van een reservekopie-archief?

Voor vele jaren is het ZIP-formaat de standaard geweest voor reservekopiebestanden. U zult nog steeds reservekopiesystemen vinden die bestanden opgeslagen in hun eigen formaat en geen ZIP-formaat ondersteunen, maar laat ik u dit vertellen: u krijgt uw bestanden op deze manier alleen terug met speciale software (welke uiteraard ook vernietigd kan zijn, samen met uw documenten), terwijl ZIP-bestanden op elke Windows XP-compatibele computer kunnen worden gelezen. Echter, tegenwoordig wordt WinRAR beschouwd als het beste archiveerprogramma beschikbaar, dat veel betere compressie, betrouwbaarheid en gegevensversleuteling biedt. WinRAR kan zowel ZIP-compatibele archieven aanmaken als archieven in het hoogstaande RAR-formaat. Daarnaast kunt u met WinRAR zeer efficiënte zelf-uitpakkende EXE-archieven maken welke geen software vereist om de bestanden weer te kunnen uitpakken.

4. WinRAR lijkt voldoende te zijn, dus waarom heb ik OCB nodig?

Dat klopt: WinRAR is het beste archiveerprogramma, maar helaas zijn de mogelijkheden omtrent het maken van reservekopieën niet sterk uitgebreid. Daarom heb ik in 2003 de eerste versie geïntroduceerd van het programma One-Click BackUp, welke in staat was om reservekopieën te maken van vooropgegeven reeksen bestanden en mappen met bepaalde parameters; en dat alles in slechts een enkele klik. Het programma werd erg populair onder WinRAR-gebruikers, dat reden voor mij is geweest om het programma te herschrijven naar een stabielere en uitgebreidere versie met een aantal professionele mogelijkheden, zoals ondersteuning voor CD-RW, SMTP en FTP. Systeembeheerders binnen bedrijven waarderen het om het maken van reservekopieën op tientallen netwerkcomputers te kunnen beheren zonder van hun werkplek weg te hoeven - OCB Externe Toegang maakt het mogelijk om vooringestelde reservekopie-configuraties te starten en de voortgang van de systemen real-time te volgen via LAN of het internet. De huidige versie is stabiel genoeg om volledig zonder tussenkomst van gebruikers te werken en deze zal niet vastlopen, zelfs niet als WinRAR een fout veroorzaakt. U hoeft alleen de configuraties in te stellen en deze toe te voegen aan de taakplanner, waarna OCB de rest voor u zal doen.      Probeer een volledig werkende proefversie uit voor 30 dagen en u zult begrijpen dat OCB het meest eenvoudige en betrouwbare reservekopiesysteem is dat er bestaat! Als het correct wordt geconfigureerd zal OCB uw onopvallende, doch essentiële assistent zijn in uw dagelijks leven.

5. Copyrights

© 2005 Acritum Software, Anatoliy Kovalenko
© 2006 - OCB

top